چگونه کتاب بخوانیم؟
مقدمه
یکی از مشکلات اکثر دانش آموزان و کسانی که با کتاب و مطالعه سر و کار دارند این است که می خواهند مطالعه کنند اما بلد نیستند چطور کتاب هایشان را مطالعه کنند وبرای همین در مطالعه کردن به مشکل برخورد میکنند.
و برای همین من در این مقاله قصد دارم قسمتی از روش های مطالعه ویادگیری به روش هفت خان راکه به صورت جامع در محصول تندخوانی و تقویت حافظه به آن اشاره کردم به شما آموزش دهم.
خان صفرم: برا چی کتاب می خونی:
اولین مرحله ای که در مطالعه باید آن به اجرا در بیاوریم این است که بدانیم برای چه چیزی می خواهیم کتاب بخوانیم و هدف ما از کتاب خواندن چیست؟
به عنوان مثال یک داوطلب کنکوری هدفش از کتاب خواندن شکستن غول کنکور و قبولی در آن است ویا شاید یک دانش آموز هدفی که از مطالعه یک کتاب دارد این باشد که در امتحانات مدرسه قبول شود.
پس دانستن هدف مطالعه در ابتدای کار به ما کمک می کند که به صورت واضح و دقیق بدانیم که از یک کتاب چه چیزی می خواهیم.
خان اول: مرور اجمالی کتاب
بعد از اینکه مشخص کردیم که هدفمان از مطالعه کتاب مورد نظرمان چیست حالا نوبت به این می رسد که یک مرور اجمالی روی کل کتاب داشته باشیم
یعنی اینکه در این مرحله باید مشخص کنیم که هدف کلی آن کتاب چیست و نویسنده می خواهد چه چیزی را به ما انتقال دهد؟
در این مر حله ما باید یک نگاه کلی به کتاب ،سرفصل ها ، جداول و تصاویر کتاب مورد نظرمان در مدت زمان سه تا پنج دقیقه داشته باشیم و یک دید کلی از کتاب پیدا کنیم.
به عنوان مثال در کتاب های دانشگاهی یا بعضی از کتب درسی در پایان کتاب نکاتی را از کل کتاب نوشته که هدف آن کتاب را مشخص می کند و می توانیم علاوه بر مرور کل کتاب به شیوه ای که در بالا ذکر شد از آن خلاصه هم استفاده کنیم.
مهم ترین نکته در این قسمت این است که یک دید کلی نسبت به کتاب پیدا کنیم و در این مرحله فهمیدن مطالب مد نظر ما نیست.
خان دوم :مرور سرفصل ها
دومین مرحله در مطالعه به سبک هفت خان که به صورت جامع در محصول تندخوانی وتقویت حافظه به آموزش آن می پردازیم این است که باید در دومین مرحله به مرور یک فصل و یا یک بخش بپردازیم و همانند خان اول نکات مهمی را که در آن فصل وجود دارد را بفهمیم.
در این مرحله نیز باید در مدت زمان پنج تا هفت دقیقه به مرور و برسی نکات مهم فصل بپردازیم و به سرفصل ها ،جداول ،تصاویر و نکات مهم نگاهی کنیم.
ریز نکته برای دوستان دانشجو : در کتاب های دانشگاهی در ابتدای هر فصل یک قسمت وجود دارد که در آن نویسنده و مؤلف کتاب به اهداف فصل و بخش پرداخته و آنها را بیان می کند که در این مرحله میتوانیم علاوه بر نکات مطرح شده برای مرور فصل از این قسمت کتاب نیز استفاده کنیم.
خان سوم: طرح سوال
خان و مرحله سوم مطالعه به این صورت است که ما باید در این مرحله از فصل و بخش مورد نظرمان برای مطالعه سوالاتی را طراحی کنیم و یا بخوانیم.
چرا که سوالات در ذهن ما قلاب می شوند و باعث می شوند که بتوانیم مطالب را بهتر و جامع تر متوجه شویم.
اما سوالی که در اینجا در ذهن اکثر خوانندگان این مقاله شکل می گیرد این است که چه سوالاتی را در این قسمت باید مطالعه کنیم واگر سوال نداشتیم چطور سوال طراحی کنیم؟
موضوعی که دراینجا مطرح است این است که در ابتدای کار باید باتوجه به هدفی که در خان صفرم برای خودمان تعیین کردیم برای کتابمان سوالاتی از نوع:
تستی: بیشتر به داوطلبان کنکور وآزمون های آزمایشی توصیه میشود که از این مدل سوالات طراحی کرده یا بخوانند.
نکته کنکوری : یکی از واجبات داوطلبان کنکوری کتاب های تست استاندارد و معتبر می باشد که حتما باید برای خودشان تهیه کنند و قبل از مطالعه به خواندن ومرور سوالات بپردازند.
کاربردی: یکی از دغدغه های افرادی که کتاب های در حوزه روانشناسی و خودیاری و… را برای رشد وتوسعه خودشان می خوانند این است که نمی دانند چه نوع سوالاتی طراحی کنند.
وبرای همین دراین قسمت ما باید سوالات کاربردی و باتوجه به نیازمان را از کتاب طراحی کنیم و بستگی به برداشتی که از آن کتاب داریم باید سوالاتی را از خودمان بپرسیم که می دانیم این سوالات در زندگی به کار ما می آید.
کوتاه پاسخ و تشریحی : یک نوع دیگر از سوالاتی که در این قسمت می توانیم باتوجه به هدفمان (خواندن برای امتحانات) طراحی کنیم سوالات کوتاه پاسخ وتشریحی است که قبل از مطالعه هر فصل باید این نوع سوالات را مورد توجه خودمان قرار دهیم.
پس در این قسمت مقاله متوجه شدیم که طرح سوال و مرور سوالات قبل از مطالعه یکی از مراحل مهمی است که به ما در فهمیدن بهتر مطالب کمک می کند.
خان چهارم: تند خوانی با چهار قانون
بعد از خان سوم در مطالعه وطرح سوال اکنون نوبت به این می رسد که مطالعه خود را آغاز کنیم اما نه به شیوه ای که همیشه میخواندیم بلکه به شیوه مطالعه تند خوانی.
در مطالعه به روش تند خوانی قوانینی وجود دارد که این قوانین به مطالعه بهتر ما کمک می کنند وما نیز باید در مطالعه خودمان این قوانین را رعایت کنیم.
اولین قانونی که در روش تندخوانی باید رعایت کنیم این است که مکث کردن ممنوع است و نباید مکث داشته باشیم چون مکث کردن در این مرحله هیچ کمکی به ما نمی کند و فقط سرعت ما را در مطالعه کم می کند که باید این عادت را کنار بگذاریم.
دومین قانون در تند خوانی این است که بازگشت به عقب نداریم یعنی اینکه هر کجای مطالب را نفهمیدیم باز هم به عقب باز نمی گردیم و مطالعه خودمان را ادامه می دهیم چون بازگشت به عقب در این مرحله بازهم کمکی به ما نمی کندو فقط سرعت یادگیری ما را کم می کند.
سومین قانون در تندخوان شدن به این صورت است که مطالب را باید با چشمان خودمان بخوانیم و از بلند خواندن مطالب پرهیز کنیم چون باز هم کمکی به ما نمی کند و در ادامه مقاله هم به شما توضیح می دهم که بازگو کردن مطالب را در کجا و به چه صورتی باید برای خودمان داشته باشیم.
وچهارمین قانون تند خوانی این است که برای تند خوان شدن باید بایک نشانه گر یا خودکار در حین مطالعه کردن زیر خطوط خط ببریم و همچنین این تمرین خط بردن را هم تا مدت سی روز در برنامه تمرینی خودمان قرار دهیم.
هنر تند خوانی و یادگیری مغز محور در این است که مطالب در تکرار های بیشتر به ذهن و حافظه بلند مدت ما انتقال بیابد و برای همین در مطالعه کردن تا آنجا که می توانیم از مکث کردن ،بلند خواندن و بازگشت به عقب خودداری می کنیم و در مرور های بعدی یادگیری خودمان را به صد درصد می رسانیم.
خان پنجم: تست زنی
پنجمین مرحله در یادگیری به سبک هفت خان به این صورت است که باید از مطالبی که خواندیم تست بزنیم و خودمان را بسنجیم.
و مهم ترین نکته ای که در این مرحله باید مورد توجه خودمان قرار دهیم این است که به هرچه قدر از سوالات که توانستیم جواب می دهیم و نگران سوالاتی که پاسخ آنها را نمی دانیم نیستیم چون که می دانیم هنر یادگیری به سبک تندخوانی ویادگیری مغز محور این است که مطالب در تکرار های بیشتر به حافظه ما انتقال پیدا می کنند.
و ما برای این کار باید از خان سوم تا خان پنجم را چندین بار تکرار کنیم تا مطالب به حافظه بلند مدتمان انتقال یابد.
خان ششم: نقشه ذهنی و یاداشت برداری
در ابتدای کار وخان ششم به شما تبریک می گویم که تا به اینجای مقاله به همراه من بودید و این مقاله را مطالعه کردید.
اما در این مرحله از مطالعه نوبت می رسد به خان ششم و کشیدن نقشه ذهنی و مایندمپ و ما در این قسمت از کار باید از تمام نکات مهمی که د ر حین مطالعه به آن برخوردیم همانند تصویر زیر از آنها یاداشت برداری کنیم .
خان هفتم: مرور وتحلیل
و در انتهای کار نوبت می رسد به آخرین خان از یادگیری و مطالعه به شیوه تند خوانی.
ودر این مرحله ما باید مایندمپ ونقشه ذهنی خودمان را که در مرحله قبل کشیدیم روبروی خودمان بگذاریم وبرای خودمان مرور وتحلیل کنیم.
همچنین می توانیم این مرحله رانیز به همراه دوستانمان و گروهی انجام دهیم و برای خودمان بازگو کنیم.
پس در خان هفتم متوجه شدیم که چرا نباید حین مطالعه به بلند خوانی و تحلیل مطالب بپردازیم و اینکه متوجه شدیم که مرور وتحلیل کردن در خان و مرحله هفتم از یادگیری قرار دارد.
و همچنین به صورت دقیق در این مقاله آموزشی یادگرفتیم که چطور و به چه صورت به مطالعه مطالب بر اساس الگوی ذهن و مغزمان بپردازیم.
امیدوارم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
منتظر نظرات و بازخوردهای شما از مقالات هستیم
دیدگاهتان را بنویسید